…místo, kde pára žije

Zprávy z výtopny

Novinky z našeho muzea, bádání o historii železnice v našem okolí, fotografie z námi pořádaných nebo navštívených akcí, zajímavosti ze světa železnice a něco o nás, naší práci a exponátech najdete zde. Zprávy můžete procházet níže podle data uveřejnění, nebo podle kategorií vybrat jen ty, co vás zajímají.

Kategorie

Všechny kategorie, Naše exponáty, 310.006, Novinky z výtopny, Parní lokomotivy, Lokomotivy, Historie exponátů, Zprávy z akcí, Soutěž, Z archiválií, Zajímavosti ze světa železnice, Připravované akce, Ringhoffer č.2, Vozy, Zajímavosti z muzea, Historie železnice.

Zprávy z kategorie Zajímavosti ze světa železnice

  • Výroba dopravních prostředků v českolipské vagónce

    20. 1. 2023

    Další článek ze sborníku Bezděz o českolipské vagónce, zaměřený na výrobu dopravních prostředků, tedy nejen železničních, autorů M. Hofmana a J. Kačerové (z našeho muzea).

    Více…
    Posun nákladních vozů vedle rotundy
  • Českolipská vagónka

    16. 9. 2021

    Článek ze sborníku Bezděz věnovaný historii vagónky v České Lípě a obecně i výrobě železničních vozů na našem území autorů M. Hofmana, J. Kačerové (z našeho muzea) a F. Šváchy.

    Více…
    Posun nákladních vozů vedle rotundy
  • První samočinné přejezdy v ČSR

    8. 9. 2019

    Železniční přejezdy jsou součástí železnice od jejího začátku. Tyto přejezdy byly zabezpečeny výstrahami nebo ručně ovládanými závorami. Ale od roku 1934 se v Československé republice objevily první samočinné přejezdy, tedy přejezdy, které se aktivovaly automaticky blížícím se vlakem.

    Více…
    Pozor na vlak!